2023-12-04

Skruva rätt på rätt plats

Anders Lennartsson, utbildningsansvarig, Solelskolan, föreläser på tak.

Vissa saker är det skönt att slippa lära sig den hårda vägen. Anders Lennartsson jobbar som utbildningsansvarig på Solelskolan, som är landets största utbildare inom solceller. Han har alltför många gånger sett följderna av fel åtdragningsmoment vid installationer.

Här berättar Anders om vikten av rätt verktyg till sitt montage – och vad som händer om man slarvar.

Vad ska jag tänka på innan jag börjar jobba med mitt montage?
– Det är jätteviktigt att förstå att olika delar av montaget kräver olika åtdragningsmoment, det vill säga hur hårt en skruv eller bult ska dras. Sen skiljer sig olika typer av montagesystem sig från varandra. Du ska därför alltid läsa igenom manualerna innan du sätter i gång för att finna rätt åtdragningsmoment till just ditt montage, så du säkerställer att du har rätt verktyg på rätt ställe.

Vilket verktyg bör jag använda när jag fäster montage?
– På de delar av montaget som har ett angivet åtdragningsmoment i Newtonmeter (Nm) såsom panelklämmor, bör du alltid använda en skruvdragare med justerbar momentinställning. Momentinställningen styr hur många Nm skruvdragaren drar med. Det finns en uppsjö olika skruvdragare så välj en med tillräckligt högt dragmoment.

Varför är det viktigt att följa momentanvisningarna?
– Vid varje besiktning ska montörerna gå i god för att alla åtdragningsmoment varit rätt. Har man bara haft samma åtdragningsmoment på alla delar av montaget kommer vissa delar bli för lösa och vissa för hårda, vilket kan ge ett flertal olika konsekvenser. Vad som däremot är gemensamt för alla fall där man inte följt momentanvisningarna korrekt är att du förlorar din garanti för montaget. Ditt slarv kan då komma att stå dig väldigt dyrt.

Hur märker man att jag gjort fel?
– Många föreställer sig att solpanelen är det som löper störst risk att gå sönder om man drar för hårt, men det allra vanligaste misstaget är att man har sönder panelklämman. Den har oftast lägst åtdragningsmoment och blir därmed oftast den känsligaste delen av montaget. En trasig klämma upptäcks många gånger i samband med att man lossar en panel, exempelvis vid service. Problemet blir då att man inte kan sätta tillbaka panelen med samma klämma.

Har man i stället haft för lågt åtdragningsmoment - det vill säga inte dragit tillräckligt hårt - så har paneler flyttat sig. Sen kan följderna såklart skilja sig åt beroende på vilket typ av montage du har. Generellt är det stor sannolikhet att ditt misstag uppdagas under besiktningen, då besiktningsansvarig kontrollerar antal Newtonmeter med hjälp av en momentnyckel. Har du gjort fel finns det stor risk för nedslag i besiktningen.

Anders minneslista - vit text på röd botten