2023-11-29

Alla vinner på ditt stöd till elnätet

Alla vinner på ditt stöd till elnätet

Varför är solcellsanläggningar särskilt intressanta för Svenska Kraftnät, vem får ersättning för en uppkopplad anläggning och vilken roll har CheckWatt i det hela? Här förklarar vi i korthet hur stödtjänster fungerar och vad du behöver för att komma igång.

Sverige vill ha ett stabilt elnät där det hela tiden finns balans mellan elproduktion och elkonsumtion – det ger en stabil nätfrekvens. För att kunna balansera nätfrekvensen måste Svenska Kraftnät kunna styra produktionsanläggningar för att matcha konsumtionen. Det görs bland annat via marknader för stödtjänster, där Svenska Kraftnät ersätter de som kan styra sin elproduktion.

Solcellsanläggningar och energilager passar utmärkt här då de snabbt kan kopplas in eller ur för att minska eller öka elproduktionen. På så sätt skapar de bättre balans i elnätet.

Resursägaren – d.v.s. den slutkund som äger sol- och batterisystem – kan ansluta sig som deltagare på marknaden för stödtjänster, och får då ersättning från Svenska Kraftnät.

Utöver ersättningen som resursägaren får genom stödtjänsterna tilldelas även du som installatör en löpande intäkt. Det gäller för varje system du installerat och kopplat upp mot stödtjänster.

Se CheckWatts sammanfattning av hur hushållen kan tjäna pengar på att stötta elsystemet.

CheckWatt CM10 gör det möjligt

På IBC SOLAR samarbetar vi med energitjänstföretaget CheckWatt AB. De erbjuder mätning, styrning och IT -system inom energieffektivisering och förnyelsebar energi. Via deras virtuella kraftverk Currently fyller de rollen som aggregator och utgör en plattform för anslutning av mindre balansresurser, som kan erbjudas på SvK:s balansmarknader.

Den som har en solcellsanläggning med energilager behöver endast komplettera med elmätaren CheckWatt CM10 för att kunna ansluta sig till stödtjänsterna (förutsatt att befintligt energilager är kompatibelt med dessa).

Köp CheckWatt CM10 i vår webbshop.

CM10 är en gateway för mätdatainsamling och styrning med kapacitet att agera självständigt lokalt, men även kommunicera med CheckWatts molntjänster via LAN.

Så fungerar utbetalningen

  • Ersättning till resursägaren – din kund – betalas automatiskt ut av CheckWatt månadsvis. I följande PDF beskriver vi hur din kund registrerar sig för detta.
  • Ersättning till dig som installatör betalas automatiskt ut av IBC SOLAR kvartalsvis.

För att kunna registrera ditt företag för utbetalning av den löpande ersättningen, kommer vi be er informera oss om bland annat vilket kontonummer som utbetalningen ska göras till. Detta sker innan eller direkt efter er första installation av CM10.